EŞYAYI OLDUĞU GİBİ DEĞİL

Zeynep Yıldız

“Eşyayı olduğu gibi görmek” demek kendi açından değil de başka bir açıdan bakmak demektir.

Eşyayı nasıl görürüz, nasıl görmeliyiz? Eşyayı olduğu gibi değil, olduğumuz gibi görürüz. Çünkü biz insanız. İnsanlar genelde kendi düşüncelerini ön planda tutar. İnsanoğlu bencil bir varlıktır. Her şeyden önce kendisi gelir. Fakat bazı insanlar vardır ki kendi düşüncelerinden çok sevdiklerinin düşüncelerini önemserler. O insanlar için kendi düşüncelerinin bir önemi yoktur. İşte bu insanlar eşyayı olduğu gibi kabul ederler. Fakat kendisini ön plana koyanlar çevrelerini hiç düşünmeyenler eşyayı olduğu gibi değil kendi açısından nasılsa öyle görür.

Bizim eşyayı yazma amacımız küçük bir örnek içindir. Eşya yerine, bir nesne veya bir varlıkta olabilir. Mesela bir elbise, bir ayakkabı, bir insan, bir çiçek gibi. “Eşyayı olduğu gibi görmek” demek kendi açından değil de başka bir açıdan bakmak demektir. “Olduğumuz gibi görürüz” demek ise kendi açısından nasılsa o nasıl görmek istiyorsa öyle bir biçimde görür demek. Her zaman kendi açından bakmamalısın biraz da başka kişilerin açısından bakmalısın, her zaman kendin değil biraz da başkası olmalısın.

İnsan bencildir. Hep kendi açısından bakar, hep kendi fikirleri ön plandadır. Bu yüzden, görmek istediğini görür. Yani eşyayı olduğu gibi değil istediği gibi görür. Hep kendi açısından bakmayan kişilerin yaptığı işler her zaman daha güzel olur çünkü sadece kendi fikirleri değil başka kişilerin de fikri olur. Yani kısaca, eşyayı istediğimiz gibi değil olduğu gibi görmeliyiz.

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published.